Natural Care

Чистим за да сме здрави, а в същото време се разболяваме

Загледайте се в няколко рекламни блока по телевизията и ще забележите колко често ви подканят да изчистите дома си, който след това да ухае и на свежо – разбира се, с актуални предложения за почистващи и ароматизиращи средства. Течни, прахообразни или спрей препарати обещават да излъскат за секунди дома ви, да премахнат всякакви нечистотии, да придадат блясък, да дезинфекцират, изпълвайки помещенията с цветен аромат. Онова, което рекламите не ви казват обаче, е, че повечето почистващи препарати съдържат токсични химикали! А т.нар. битова химия може да бъде един от най-сериозните източници на токсини наред с индустриалната храна, замърсения въздух и масовата козметика. Дългосрочното излагане на някои опасни химикали, съдържащи се в масовите почистващи препарати пък, може да бъде причина за редица здравословни проблеми.

Къде се крият токсините?

Токсините от почистващите препарати попадат в организма основно през белите дробове – при вдишване и през кожата – при допир /ако чистите без ръкавици/. Това се отнася и за миенето на съдове и ръчното пране. Все по-широкото разпространение на астма се дължи на масовата употреба на прекалено силни препарати за дезинфекция, които съдържат хлори и амониев хидроксид. Другият основен риск са съставките, които водят до кожни проблеми и алергии като оксибензол, парабени и триклозан. Не малко са и рисковете за очите, които по време на чистене са изложени на множество вредни агенти като триетаноламин и диетаноламин. Изкуствените оцветители и аромати, които съдържа битовата химия, също могат да предизвикат алергични реакции, кожни проблеми и дихателни смущения.

Хората са подложени в по-голяма степен на вредното въздействие на околната среда, намирайки се у дома си, отколкото на улицата.

Препаратите, които използваме за почистване на дома, обикновено са сложени в тъмен шкаф, който е далеч от очите и ръцете на децата.

Всичко това родителите правят с идеята детето да не достигне до опасните химикали и да прояви любопитство към тях. И въпреки, че смятаме, че отделяйки ги в отделно помещение нещата се решават, истината е, че това далеч не е достатъчно, защото макар и скрити в онзи шкаф, тези препарати ние използваме ежедневно в домовете си и това вреди на нас и на любимите ни хора.

Струва си да отбележим, че ефектът от токсините в почистващите препарати е различен при мъжете и жените. Дамите са изложени на по-висок риск, защото като цяло те са по-ангажирани с почистването и хигиената на дома, а и прекарват повече време вкъщи. Чисто анатомично женското тяло притежава повече масна тъкан, а именно в нея се натрупват опасните токсини. Най-обезпокоителен обаче е фактът, че освен в кръвта следи от опасните токсини са засечени в кърмата и дори в телата на новородени бебета. С други думи, ако една бъдеща майка използва в домакинството си токсични почистващи препарати, тя поема риска да изложи на тях и бебето си още преди раждането! 

Скрити силно токсични съставки в почистващите препарати:
 • Амоняк – безцветен отровен газ
 • Амониев хидроксид – корозивно действие, токсичен дразнител
 • Белина – потенциално фатална при поглъщане, отделя токсични газове при смесване с други вещества
 • Хлор – виновник номер едно за натравяне при децата
 • Формаледхид – силно токсичен, известен канцероген
 • Хидрохлорна киселина – корозив, действа дразнещо на очите и кожата
 • Луга – сериозно уврежда стомаха и хранопровода в случай на неволно поглъщане
 • Нафта – подтиска централната нервна система
 • Нитробензен – предизвиква обезцветяване на кожата, плитко дишане, повръщане и води до фатален изход
 • Перхлоретилен – уврежда черния дроб, бъбреците и нервната система
 • Петролни дистилати – лесно запалими, заподозрян канцероген
 • Феноли – изключително опасни, заподозрян канцероген, фатални при вътрешен прием
 • Пропилен гликол – имуноген, основна съставка в антифриза
 • Натриев хипохлорит – потенциално фатален
 • Натриев лаурил сулфат – канцерогенен, токсичен, мутаген
 • Натриев триполифосфат – дразнител
 • Трихлоретан – уврежда черния дроб и бъбреците

Несъмнено съвременната битова химия напълно унищожава всякакви мърсотии по пътя си и е доста ефективна, но вредните химични съединения, които се съдържат в нея нанасят огромна вреда върху нашето здраве, това на нашето семейство, както и на нашата природа.

Промяната към по-здравословен начин на живот трябва да започне от някъде и може да направите първите стъпки към нея с тези няколко съвета:

 • Заложете на зелени растения в помещението, защото те действат като естествен филтър на въздуха
 • Отървете се от всички освежители и ароматизатори за въздух, както и ароматните свещи от дома си. Заменете ги с дифузер за етерични масла или пък изработете свой, като използвате торбичка с лавандула, изсушени портокалови корички, купички със зърна от кафе и др.
 • Подменете всички конвенционални почистващи и перилни препарати с биоразградими екологични препарати, които са без белина, фосфати, сулфати, хлор и оцветители, а ароматите лесно могат да бъдат заменени с такива на основата на етерични масла
 • Вкарайте при почистването и съставки като оцет, сода и лимон, които са се доказали през вековете като устойчиви и безвредни почистващи средства
 • Заменете конвенционалните сапуни с натурални сапуни или ръчно правени сапуни

Ние от Verde Mi Vida, също държим на чистотата в нашите домове, но без това да е за сметка на нашето здраве и здравето на нашето семейство.  Работим в насока да ви предлагаме все по-иновативни и здравословни решения и се радваме да ви предстваим новата ни серия от биопродукти за поддържане на домашната хигиена BIOBAZA HOME

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed