Natural Care

Чистим за да сме здрави, а в същото време се разболяваме

Загледайте се в няколко рекламни блока по телевизията и ще забележите колко често ви подканят да изчистите дома си, който след това да ухае и на свежо – разбира се, с актуални предложения за почистващи и ароматизиращи средства. Течни, прахообразни или спрей препарати обещават да излъскат за секунди дома ви, да премахнат всякакви нечистотии, да придадат блясък, да дезинфекцират, изпълвайки помещенията с цветен аромат. Онова, което рекламите не ви казват обаче, е, че повечето почистващи препарати съдържат токсични химикали! А т.нар. битова химия може да бъде един от най-сериозните източници на токсини наред с индустриалната храна, замърсения въздух и масовата козметика. Дългосрочното излагане на някои опасни химикали, съдържащи се в масовите почистващи препарати пък, може да бъде причина за редица здравословни проблеми.

Къде се крият токсините?

Токсините от почистващите препарати попадат в организма основно през белите дробове – при вдишване и през кожата – при допир /ако чистите без ръкавици/. Това се отнася и за миенето на съдове и ръчното пране. Все по-широкото разпространение на астма се дължи на масовата употреба на прекалено силни препарати за дезинфекция, които съдържат хлори и амониев хидроксид. Другият основен риск са съставките, които водят до кожни проблеми и алергии като оксибензол, парабени и триклозан. Не малко са и рисковете за очите, които по време на чистене са изложени на множество вредни агенти като триетаноламин и диетаноламин. Изкуствените оцветители и аромати, които съдържа битовата химия, също могат да предизвикат алергични реакции, кожни проблеми и дихателни смущения.

Хората са подложени в по-голяма степен на вредното въздействие на околната среда, намирайки се у дома си, отколкото на улицата.

Препаратите, които използваме за почистване на дома, обикновено са сложени в тъмен шкаф, който е далеч от очите и ръцете на децата.

Всичко това родителите правят с идеята детето да не достигне до опасните химикали и да прояви любопитство към тях. И въпреки, че смятаме, че отделяйки ги в отделно помещение нещата се решават, истината е, че това далеч не е достатъчно, защото макар и скрити в онзи шкаф, тези препарати ние използваме ежедневно в домовете си и това вреди на нас и на любимите ни хора.

Струва си да отбележим, че ефектът от токсините в почистващите препарати е различен при мъжете и жените. Дамите са изложени на по-висок риск, защото като цяло те са по-ангажирани с почистването и хигиената на дома, а и прекарват повече време вкъщи. Чисто анатомично женското тяло притежава повече масна тъкан, а именно в нея се натрупват опасните токсини. Най-обезпокоителен обаче е фактът, че освен в кръвта следи от опасните токсини са засечени в кърмата и дори в телата на новородени бебета. С други думи, ако една бъдеща майка използва в домакинството си токсични почистващи препарати, тя поема риска да изложи на тях и бебето си още преди раждането! 

Скрити силно токсични съставки в почистващите препарати:
 • Амоняк – безцветен отровен газ
 • Амониев хидроксид – корозивно действие, токсичен дразнител
 • Белина – потенциално фатална при поглъщане, отделя токсични газове при смесване с други вещества
 • Хлор – виновник номер едно за натравяне при децата
 • Формаледхид – силно токсичен, известен канцероген
 • Хидрохлорна киселина – корозив, действа дразнещо на очите и кожата
 • Луга – сериозно уврежда стомаха и хранопровода в случай на неволно поглъщане
 • Нафта – подтиска централната нервна система
 • Нитробензен – предизвиква обезцветяване на кожата, плитко дишане, повръщане и води до фатален изход
 • Перхлоретилен – уврежда черния дроб, бъбреците и нервната система
 • Петролни дистилати – лесно запалими, заподозрян канцероген
 • Феноли – изключително опасни, заподозрян канцероген, фатални при вътрешен прием
 • Пропилен гликол – имуноген, основна съставка в антифриза
 • Натриев хипохлорит – потенциално фатален
 • Натриев лаурил сулфат – канцерогенен, токсичен, мутаген
 • Натриев триполифосфат – дразнител
 • Трихлоретан – уврежда черния дроб и бъбреците

Несъмнено съвременната битова химия напълно унищожава всякакви мърсотии по пътя си и е доста ефективна, но вредните химични съединения, които се съдържат в нея нанасят огромна вреда върху нашето здраве, това на нашето семейство, както и на нашата природа.

Промяната към по-здравословен начин на живот трябва да започне от някъде и може да направите първите стъпки към нея с тези няколко съвета:

 • Заложете на зелени растения в помещението, защото те действат като естествен филтър на въздуха
 • Отървете се от всички освежители и ароматизатори за въздух, както и ароматните свещи от дома си. Заменете ги с дифузер за етерични масла или пък изработете свой, като използвате торбичка с лавандула, изсушени портокалови корички, купички със зърна от кафе и др.
 • Подменете всички конвенционални почистващи и перилни препарати с биоразградими екологични препарати, които са без белина, фосфати, сулфати, хлор и оцветители, а ароматите лесно могат да бъдат заменени с такива на основата на етерични масла
 • Вкарайте при почистването и съставки като оцет, сода и лимон, които са се доказали през вековете като устойчиви и безвредни почистващи средства
 • Заменете конвенционалните сапуни с натурални сапуни или ръчно правени сапуни

Ние от Verde Mi Vida, също държим на чистотата в нашите домове, но без това да е за сметка на нашето здраве и здравето на нашето семейство.  Работим в насока да ви предлагаме все по-иновативни и здравословни решения и се радваме да ви предстваим новата ни серия от биопродукти за поддържане на домашната хигиена BIOBAZA HOME

Оценете тази страница

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed