Natural Care

11 съвета за намаляване на преждевременното стареене на кожата

Много фактори карат кожата ни да старее. За някои от тях не можем да направим нищо, но на други можем да повлияем. Причините за общия процес на стареене могат да се разделят в две групи: вътрешни и външни. Вътрешните фактори се дължат на нашата хронологична възраст и генетична предиспозиция и не могат да бъдат повлияни. Външните фактори обаче могат да бъдат контролирани чрез превенция и правилна грижа.

Кои са вътрешните и външните причина за стареене на кожата

Една от главните причини, която не можем да променим е естественият процес на стареене. Тя играе ключова роля, проявява се във времето, когато започваме да получаваме видими линии на лицето си. Естествено е с напредване на възрастта лицето ни да загуби част от младежката си пълнота. Започваме да забелязваме, че кожата ни става по-тънка и по-суха. Нашите гени до голяма степен влиаят на това кога настъпват тези промени. Медицинският термин за този тип стареене е „вътрешно стареене“.

Процесът на стареене на кожата започва около 25-годишна възраст и колкото по-рано започнем да обърщаме внимание, толкова по-лесно ще се справяме със следите на времето. Много от причините за стареене на кожата са напълно естествени и не могат да бъдат повлияни. Има обаче няколко фактора, които могат да причинят преждевременно стареене на кожата, и върху тях можем да окажем влияние. Начинът на живот и грижата за кожата може да спомогне за намаляване на видимите признаци на стареене и за предотвратяване на преждевременното състаряване на кожата.

За щастие можем да повлияем на другия тип стареене, който засяга кожата ни. Сигурно сте чували, че начина ни на живот може да накара кожата ни да остарее преждевременно. Медицинският термин за този тип стареене е „външно стареене“. С предприемането на някои превантивни действия, можем да забавим този така неприятен процес за всяка жена.

Всяка от нас поне няколко пъти си е задавала въпроса: Как мога да се грижа за кожата си и да намаля преждевременното ѝ стареене?

Сега ще ви споделим 11 начина за намаляване на преждевременното стареене на кожата:
 1. Избягвайте повтарящите се мимики на лицето. Когато правите изражение на лицето, свивате подлежащите мускули. Ако многократно свивате едни и същи мускули в продължение на много години, тези линии стават постоянни. Носенето на слънчеви очила може да помогне за намаляване на линиите, причинени от силната светлина.
 2. Слънцето играе основна роля за преждевременното стареене на кожата ни. Независимо дали прекарвате един ден на плажа или вършите ежедневните си задачи в града, защитата от слънце е от съществено значение. Съветваме ви през горещите дни да носите шапка и слънчеви очила с UV защита – и да използвайки слънцезащитен крем с широк спектър, SPF 30 и водоустойчив.
 3. Използвайте автобронзанти за изкуствен тен, вместо слънчеви лъчи. Запомнете: Всеки път, когато се излагате пряко на слънцето за да придобиете естествен тен, преждевременно състарявате кожата си. Това важи, ако получите тен от слънцето, солариум или друго оборудване за солариум на закрито. Всички излъчват вредни UV лъчи, които ускоряват стареенето на кожата ви. Предлагаме ви натурален Автобронзиращ лосион BIOBAZA, подходящ за лице и тяло, както и за честа и целогодишна употреба.
 4. Яжте здравословна, добре балансирана храна. Няколко проучвания показват, че яденето на много пресни плодове и зеленчуци може да помогне за предотвратяване на преждевременно стареене на кожата. От друга страна диетата, съдържаща много захар или други рафинирани въглехидрати, може да ускори стареенето.
 5. Почистете кожата си нежно. Почистването на кожата често може да доведе до раздразнение. Дразненето ускорява процеса на стареене. Нежното почистване помага за премахване на замърсяването, грима и други натрупвания, без да дразни кожата ви. За тази цел искаме да ви представим натуралното почистващо мляко BIOBAZA обогатено с бадемово масло. Подходящо е за суха и чувствителна кожа. Премахва замърсяванията и грима бързо и ефикасно, без да оставя чувство за опънатост. Омекотява и хидратира , създава специален защитен филм за протекция на чувствителната и суха кожа от външни влияния.
 6. Упражнявайте се през повечето дни от седмицата. Проучвания показват, че умерените упражнения могат да подобрят кръвообращението и да засилят имунната система. Това от своя страна може да даде на кожата по-младежки вид.
 7. Нанасяйте хидратиращ крем за лице всеки ден. Препоръчваме ви продукти със съставки, които задържат влагата в кожата, така ще и придадът видимо по-младежки вид. Можете да разгледате линия кремове за лице на BIOBAZA съдържащи хиалуронова киселина и сквалан за максимална хидратация.
 8. Пийте по-малко алкохол. Алкохолът е враг на кожата. Той я дехидратира и с времето това води до увреждане. С годините алкохолът започва да ни кара да изглеждаме по-възрастни.
 9. Не пропускайте грижата за околоочния контур. Фините линии около очите често са първите видими признаци на стареене на кожата и се наричат още „пачи крак” или „линии на смеха”. Това се дължи на факта, че по-тънката кожа в тази област е по-предразположена към появата на линии от останалата част на лицето. Там фините линии се превръщат в бръчки и стават по-дълбоки с течение на времето. Бръчките също често са най-забележими в зоната около очите. Включването на околоочен крем в ежедневната разкрасителна рутина ще превентира тяхната поява и задълбочаване.
 10. Ако пушите, спрете. Пушенето значително ускорява стареенето на кожата. Причинява бръчки, отпуснатост и сивкав нюанс на лицето.
 11. Ако усетите болка или парене от даден продукт прекратете употребата му на мига. Когато кожата ви гори или щипе, това означава, че кожата ви е раздразнена. Дразненето на кожата ускорява нейното стареене.
Не забравяйте, че никога не е късно за промяна!

Дори дамите, които вече имат признаци на преждевременно стареене на кожата, могат да се възползват от тези съвети и да променят начина си на живот. Защитавайки лицето си от слънцето, вие му давате шанс да поправи част от щетите. Пушачите, които отказват цигарите, често забелязват, че кожата им изглежда по-здрава. Минимализирането на алкохола пък възвръща хидратацията. А правилно подбрания крем против бръчки може да забави процеса на стареене на кожата с години, така че не чакайте повече, а започнете своята промяна още от днес!

Оценете тази страница

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed