Natural Care

Как да си осигурим изкушителен бронзов тен без това да е за сметка на нашето здраве!

 

Градусите навън се покачват и започваме да усещаме уханието на настъпващото лято! Един приказен сезон изпълнен с горещи дни, почивки, приключения и незабравими спомени! Вече започваме разпределянето на цялата останала отпуска и сме в търсене на всички възможности за среща с най-голямата ни любов… а именно морето! Всичко до тук звучи прекрасно, но знаем ли как да си осигурим онзи изкушителен бронзов загар без това да е за сметка на нашето здраве!

Нека ви разкажем повече за НАТУРАЛНИТЕ МИНЕРАЛНИ ФИЛТРИ, тяхното действие и ползи!

Дерматолозите отдавна препоръчват използването на слънцезащитни млека, кремове и лосиони, в чийто състав са включени натурални минерални филтри за защита от ултравиолетовите лъчи. Минералните филтри се състоят от титанов диоксид, който е ефективен срещу ултравиолетовите лъчи тип B и цинков оксид, който има широкоспектърни защитни функции спрямо UV лъчи от тип А. Тези вещества действат на физическо ниво и не проникват в кожата. Те са като екран и отразяват слънчевите UV лъчи от повърхността на кожата, като същевременно придобивате приятен слънчев тен без увреждане на кожата и епидермалния баланс.

За разлика от синтетичните филтри, които трябва да нанесем върху кожата 20 минути преди да се изложим на слънце, минералните действат мигновено. Синтетичните слънцезащитни продукти действат не повече от 2 часа, след това трябва да се намажем повторно и после пак… и усещането за тежка и мръсна кожа, която не диша е неминуемо. Слънцезащитният лосион с минерални филтри действа докато не бъде изтрит механично с кърпа или гъба.

Слънцезащитните продукти, които съдържат синтетично произведени филтри, обикновено включват в състава си още парфюмиран алкохол, петролни вещества, изкуствени консерванти и емулгатори.

Защо трябва да търсим слънцезащита без наночастици?

Второто нещо на което е добре да обърнем внимание са онези малки вредители наричани „наночастици“. Има много научни изследвания, които изразяват загриженост по отношение на наночастиците в храните, опаковките и слънцезащитните средства.

Поради свръхмалкия си размер наночастиците са в състояние да проникнат в клетките на организмите, да нарушат тяхната структура и процесите в една биологична система и да увредят здравето на човека. Учени твърдят, че те навлизат в тялото през защитните бариери. Те могат да образуват свободни радикали, които увреждат ДНК на клетките, а това е една от причините за развитие на рак. Не случайно вече, производителите на козметични продукти с минерални филтри без наночастици, изрично изписват това на опаковките.

И не на последно място, как да разберем, докога сме под защитата на продукта, който сме използвали? Какво означава  SPF и как да изчислим действието му?

Много хора търсят висок слънцезащитен фактор, като смятат, че той е свързан със силата на защита от слънцето. Всъщност международно утвърденият стандарт за слънцезащитен фактор (Sun Protection Factor, SPF) е система, която позволява да се изчислят времето спрямо степента за слънцезащита от UVB лъчите. Но разликата в степента  на слънцезищита между фактор 50 и фактор 30 например е незначителна – само 2%.

Как да изчислим времето, за което действа даден слънцезащитен фактор (SPF) на нашата кожа, без да изгорим?

  • Светла кожа – 10 минути
  • Матова кожа – 15 минути
  • Тъмна кожа – 20 минути.

Ако сме си купили лосион с фактор 30 и имаме светла кожа, умножаваме фактор 30х10 минути = 300 минути. Това значи, че можем да стоим на слънце с този слънцезащитен крем 5 часа, без да изгорим. Ако сме с тъмна кожа времето е 7,5 часа.

Затова за децата е достатъчен и фактор SPF 15. Те не бива да стоят на слънце повече от 3 часа, дори и в подходящите сутрешни или късно следобедни часове.

Надяваме се, че сме ви били полезни с тази информация. Ако се чудите от къде можете да намерите слънцезащитен лосион с минерални филтри и без наночастици ето и нашето предложение. А за да се сдобиете с онзи така изкушаващ бронзов загар без никакви усилия, не пропускайте да разгледате 100 % натуралните ни мармалади, с които ще заблестите на плажа!

 

 

Оценете тази страница

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed