Грижа за косата

Косопадът, противникът който можем да преборим

“Нещо се случва с косата ми…прекалено много пада, по калъфката на възглавницата ми сутрин, при ресане остават много коса по гребена…”- няма да продължаваме натам, защото всяка от нас поне веднъж е изричала тези думи или ги е чувала от някоя приятелка.

Косопадът е болезнено състояние не само за косата ни, но и за нашето самочувствие. Здравата и красива коса е нашият отличителен знак, отражение на нашата женственост, стил и характер. И затова губейки я имаме усещане, че губим част от своята привлекателност и индивидуалност.

Днес ще се разровим надълбоко, но не в косата, а из причините, факторите и последствията от косопада. Надяваме, че с тази статия ще помогнем на много жени да не се отчайват, а да спечелят борбата с косопада в полза на красивата и здрава коса.

Косъмът расте, но също така старее

За да си обясним какво точно се случва при косопад, на първо място трябва да разберем как протича растежа на косата ни и какви промени настъпват в косъма. 

Както ние преминаваме през етапите на житейския си път, това се случва и с нашата коса. Знаем, че ще прозвучи малко по-научно от необходимото, но няма как да не споменем различните цикли на растеж на косъма или просто казано – линията му на живот. 

Първата фаза на растеж е позната под името анаген (растежна фаза). Тя продължава между 1 и 10 години. В момента, в който четеш тази статия около 90-95% от космите на косата ти се намират именно в тази фаза. 

След нея е преходната фаза, или катаген, която трае около 2-3 седмици и около 3% от космите на косата са в този стадий. През него растежът на косъма спира и бавно започва да приближава края на своя жизнен път. 

Катагенът е последван от фаза на опадане на косъма, или т.нар. телоген. В нея се намират около 5-10% от космите и тя протича около 3 месеца. Космите в тази фаза падат лесно и имат специфично бяло вещество близо до корена. В този период косменият фоликул започва подготовка за израстване на следващия косъм.

Последната фаза е латентната фаза, която продължава между 2-12 месеца и отбелязва пауза между два растежни цикъла на косъма. При нея косменият фоликул е празен и няма растеж на нов косъм. Нормално е малка част от космените фоликули да са в тази фаза, но колкото по-дълга е тя, толкова по-рядка изглежда косата.

Що е то косопад и имам ли го аз?

Просто казано косопадът представлява намаляване на косата с над 100 косъма на ден, тъй като от медицинска гледна точка е нормално да губим между 70-100 косъма дневно. Това от немедицинска, а от женска гледна точка не ни звучи особено добре, но няма от какво да се притесняваме, тъй като е нормално да имаме между 75 000 и 150 000 косми на главата по всяко време, което реално погледнато си е напълно достатъчно 🙂

Алопецията или косопадът засяга жизнения цикъл на косата, за който разказахме по-горе и съкращава растежа на косъма. При косопад всяка фаза в растежа е по-къса и това води до изтощение на космения фоликул и липса на растеж на нови косми. За да проверим дали циклите на растеж на косата ни са в норма и нямаме проблем с косопада, можем да си направим лесен тест, но искаме да предупредим, че включва…малко отскубване на някой и друг косъм. 

Избираме си произволен и го дръпваме. Ако не се отскубне, то той се намира в анагенната си фаза, а ако се отскубне с лекота, значи е в телогенната си фаза. Продължаваме с опитите върху случайно избрани косми, като броим колко са общо и колко сме успели да дръпнем с лекота. Знаейки това лесно може да определим процента на космите в стадий на опадване. Ако сме дръпнали 10 косъма и е паднал само един, това са 10% косми в телогенна фаза, което е един отличен процент. До 25% се смята за нормално, а над 35% вече е патологично състояние на косопад. Дами не прекалявайте с тестването 🙂 

Въпреки че косопадът е естествен процес, можем  да се справим с него и да спасим косата си. Първо трябва да разберем от кой тип е нашия, каква е причината за неговата поява и какви мерки можем да предприемем.

Видове косопад

Косопадът засяга и жени и мъже –  и възрастни и млади, било то постепенно или изведнъж. Според факторите и причините за неговата поява, той се дели на два вида: реактивен и прогресивен.

Реактивният косопад се нарича още дифузен или изолиран косопад. В повечето случаи продължава около 6 месеца и е в резултат на стрес, хормонални смущения, промени в климата, диети и т.н. Косата става по-слаба, губи плътност и това е забележимо. Този тип косопад е временен, но е добре да се реагира бързо при първите му признаци, за да се подсили косата и да се заздравят нейните отслабнали зони.

Прогресивният косопад продължава повече от 6 месеца и се нарича хроничен косопад.

Причините за него обикновено са генетична предразположеност и обремененост. При него косменият фоликул се разрушава след многобройни цикли на растеж, структурата на косъма се изменя и изтънява и това води до загуба на коса.

Стигне ли се до там да губим повече косми и разликата да започне да се забелязва, това е сигнал за проблеми с косопада. Симптомите са постепенни, но постоянни и водят до намирането на все повече паднала косми след ресане, в канала в банята, или дори пипайки косата си.

Причини за косопада

Причините за косопада могат да са много, но най-често при жените те са в резултат на хормонални фактори, медицински състояния и употреба на медикаменти:

 • Хормонални фактори – при генетично предразположение определени полови хормони водят до частична или пълна загуба на коса, като този процес започва по-късно при жените, отколкото при мъжете. Всякакви настъпили проомени, разбъркващи хормоните също водят до косопад- при бременност, кърмене, употреба на хормонални хапчета, навлизане в менопауза.
 • Медицински състояния – и тук отново са замесени хормоните и по-точно проблеми с щитовидната жлеза, която е отговорна за баланса в женското тяло. Нарушената й функция може да се отрази не само на косата, но и на други органи и тъкани.
 • Кожни и инфекциозни състояния – всякакви заболявания и инфекции по кожата могат да доведат до опадане на косми, плешиви петна и т.н.
 • Медикаменти някои лекарства, които се прилагат при лечение на артрит, депресия, тумори се отразяват на качествата, растежа и окапването на косата.
 • Физически или емоционален стрестази причина обикновено се отразява на косата известно време след стресовата ситуация. Причина за нея може да рязка загуба на килограми, промяна в хранителния режим, шок и депресия.
 • Смяната на сезоните и климатичните условиякакто бозайниците сменят козината си, за да се адаптират към промените в природата, така и при хората е присъщо да “обновяват” косата си. Този феномен е по-изразен през есента, отколкото през пролетта, но в него няма нищо притеснително, защото на мястото на падналите косми постепенно порастват нови.
 • Нашето отношение към косатавсякакво термично действие, дърпане, опъване (стегнати опашки и кокове), неглижиране състоянието на косата- въздейства негативно върху космените фибри и фоликули, отслабва косата и води до нейното изтъняване и загуба
Вземи не косата, а нещата в своите ръце

След като изяснихме голяма част от важните моменти, свързани с косопада и отскубнахме по някой и друг косъм – е време да поговорим как можем да помогнем на косата си и да я заздравим.

В няколко точки събрахме основните начини за справяне с косопада и заздравяването на косата:

 • Приемайте храни, богати на протеини и желязо

Когато в организма има дефицит на желязо и протеин това се отразява и на косата. Косъмът е съставен основно от белтък (кератин), което изисква постоянно снабдяване на космения фоликул с протеин, за да растат здрави и плътни косми. От друга страна, липсата на желязо означава по-малко еритроцити и по-трудно “изхранване” на корените на косата. Дълготрайната липса на протеин и желязо в тялото спира фазата на растеж на космите и те преминават в период на покой, което означава преждевременно опадане. Лесно може да компенсирате недостига им с приемане на на храни, богати на тези вещества. Протеинът се намира в големи количества в свинското и телешко месо, яйцата, морската храна, докато желязото можем да набавим от спанака, цитрусите, ядките, пълнозърнестите храни.

 • Включете препоръчителна доза мултивитамини 

Липсата на достатъчно витамини също рефлектира и е рисков фактор за косопада. Установено е, че някои витамини и минерали (като селен, цинк, витамин В, витамин А) могат да помогнат в борбата за спиране на косопада, но е препоръчително да се консултирате с лекар, ако желаете да ги приемате под формата на добавки. 

 • Избягвайте да връзвате и третирате косата си 

Честото връзване на стегната опашка, плитки или кок довежда до възпаление на космените фоликули заради опъването. В резултат на това косата започва да оредява първо около лицето (където съпротивлението е най-силно), а след това могат да бъдат засегнати и останалите участъци на скалпа. 

Наблюдения, започнали още през далечната 1960г доказват, че косопадът има връзка с изправянето с преса за коса, а по време на нови изследвания жени, страдащи от косопад споделят, че са сплитали  често косата си, третирали са я чрез опъване и са си поставяли екстеншъни.

 • Масажирайте внимателно и често скалпа си

Използвайте върховете на пръстите си и с леки, кръгообразни движения направете масаж по целия скалп. Така, не само ще се разтоварите и тонизирате, но ще стимулирате кръвообращението, което само по себе си води до по-бърз растеж на коса и дава възможност на фоликулите да дишат.

 • Включете подходяща козметика срещу косопад

Няма как да спечелим битката без да включим в арсенала си подходящите войници!  Търсете шампоан против косопад или терапия, които притежават формула, насочена специално към прекратяване на този проблем. 

Спечелете борбата с косопада в полза на косата си със Серията срещу косопад на BIOBAZA, с която косопадът ще остане просто един неприятен момент за вашата коса, а не обичайно повтарящо се състояние!

Ние, от Verde Mi Vida сме горди с козметиката Biobaza срещу косопад, защото тя залага на патентованата иновативната съставка Redensyl ®, която комбинира знанията на медицината с натуралната магия на природата. 

Формулата на Redensyl ® действа върху стволовите клетки на космените фоликули, които ускоряват фазата на растежа на косата и удължават този процес.

Redensyl ®  е най-новият пробив на медицината срещу косопада и най-добрата алтернатива на космената трансплантация. Колкото и невероятно да звучи тя може да даде по-добри резултати от хирургическата процедура за трансплантация на коса след 84 дни!

И за да не говорим неща без доказателства ще ви споделим и резултати от проведени тестове сред доброволци:

 • В рамките на 84 дни, доброволците имат повече коса (до + 17%)
 • Броят на анагенната (нарастваща) коса се увеличава (+ 9%)
 • Броят на падащите коси е намален (-17%)
 • 85% от доброволците са имали значително и видимо нарастване на косата с до 28,200 нови косъма, получени за 84 дни. Това е еквивалентът на три пълни процедури при трансплантация на коса.

Силата на патентованата съставка Redensyl® в комбинация с натурални екстрати и масла можете да откриете в козметиката против косопад Biobaza

Първа спътка, която можете да прилагате ежедневно е Шампоан против косопад и подпомагащ бързия растеж – BIOBAZA 

А за дълбоко третиране на проблема – Серум против косопад и за растеж на косата BIOBAZA

Оценете тази страница

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed