Natural Care

Отровите в козметиката – кои съставки да избягваме?

Индустрията за красота все още пази своите не толкова красиви тайни под формата на вредните за здравето ни химикали. Козметиката е едно от нещата, с които ежедневно се интоксикираме и за съжаление все още не обръщаме достатъчно внимание.

По закон цялото съдържание на всеки козметичен продукт трябва да е отбелязано на етикета. Изписани с най-дребния шрифт и на най-скритото място, ние все пак можем да открием вредните субстанции и да изберем дали да ползваме съответния козметичен продукт или не. Много от тях могат да причинят алергии, проблеми с кожата и хормоналната система, трудности със забременяване и рак. Някак невидимо в грижата си за кожата всъщност задръстваме тялото си с токсини и химикали.

Но добрата новина е, че можем да направим нещо по въпроса още днес, чрез внимателно подбиране на натурална козметика! Затова искаме да ви покажем кои са най-вредните химикали, които трябва да избягваме на всяка цена!

Парабени

Добавят се във всякакви спрейове за тяло, дезодоранти и продукти против изпотяване. Те са силни консерванти и се използват също така и в кремове, лакове и продукти за коса. Освен това се съдържат в почти всички препарати за почистване. Те са истински удар върху ендокринната система. Изключително опасни са за дамите, защото може да провокират хормонален дисбаланс, а оттам нарушения в цикъла, рискова бременност, проблеми с метаболизма. Също така те са и силни алергени и могат да доведат до появата на обриви и зачервявания при хората със склонна към чувствителност кожа. Освен това се смята, че могат да предизвикат дори и рак. Особено вредни са като съставка в рол-он дезодорантите, защото се нанасят под мишниците, близо до гърдите по този начин увеличават оnопасността от рак на гърдата

Фталати

Добавят се в дезодоранти, спрейове за коса, лакове за нокти, но също така и в предмети в дома, пластмаси, кожи, фолиа, кожени дрехи и аксесоари, дори детски играчки. Съдържат се също в множество препарати за почистване, за полиране, антистатични спрейове, лепила и бои. Те са особено опасни за ендокринната система. Според най-новите изследвания фталатите могат да окажат вредно действие дори върху структурата на ДНК, да доведат до безплодие, както и да увредят плода при бременност.

Триклозан

Активна съставка в сапуни, шампоани, душ гелове, дезодоранти, пасти за зъби, кремове, лосиони за тяло, продукти против акне, пяна за бръснене. Триклозанът нарушава действието на ендокринната система. Може да доведе до срив в имунната система, проблеми с храносмилането, дори резистентност към антибиотици. Според ново изследване тази съставка може да предизвика дори сърдечна недостатъчност и инфаркт.

Триетаноламин и диетаноламин

Съдържат се в шампоани, пяна за бръснене, лосиони за лице, фон дьо тени, спирали, дори и бебешки кремове. Добавят се също в домакински препарати, които образуват пяна, омекотители, препарати за почистване на фаянс, на под и на прозорци. Смята се, че водят до алергии, отслабен имунитет, както и кожни проблеми.

Титаниев диоксид

Добавя в дезодоранти, парфюми, лакове за коса, както и в над 80% от продуктите против слънце. Под влиянието на топлината по-лесно прониква в кожата и нанася своите вреди. Провокира алергични реакции, дразни очите, уврежда кожния слой, пречи на отделянето на токсините от тялото, затруднява работата на бъбреците. Вреден е, когато се съдържа в продукти, които се пръскат, защото лесно се вдишва и така уврежда и белите дробове.

Оксилметоксицинамат

Токсичен продукт, който е забранен за употреба в някои от страните-членки на ЕС. Официалната причина е, че е вреден за околната среда. Истината е, че е рисков и за хората, защото може да провокира алергии, бъбречни и чернодробни проблеми. Добавя се в продукти за коса, лосиони за тяло и кремове против слънце.

Пропилен гликол

Петролен дериват, който се съдържа в продукти за коса, дезодоранти и дори в лекарства. Той води до потискане на централната нервна система, контактен дерматит, проблеми с бъбреците и черния дроб.

Алуминий

Използва се в някои дезодоранти, защото помага против изпотяване. Той обаче прониква през кожата и крие множество рискове за организма. Смята се, че може да предизвика хормонален дисбаланс, алергични реакции нарушения на централната нервна система, дори деменция и рак на гърдата.

Натриев лаурил / лаурет сулфати SLS

Сулфатите се използват в много продукти за лична хигиена като сапуни, шампоани, пасти за зъби и други, поради дълбоко почистващите и пянообразуващите им свойства. Най-често се получават при преработката на нефт. Изследователи са установили, че причиняват неправилно развитие на очите при децата. Сулфатите проникват в очите и се задържат в мозъка, сърцето и черния дроб. Само една капка SLS се отлага в мозъка и тялото около пет дни. Ако например миете косата на деца си повече от един път в седмицата с шампоан, съдържащ SLS, това означава, че детето Ви ще поддържа постоянни нива от вредното вещество в очите, мозъка и клетките си. Но SLS се поглъща директно през кожата и не е необходимо да влиза през очите.

Други нежелани реакции, които се наблюдават, са кожни раздразнения, разрушаване на естествената защитна бариера на кожата, усилване на алергичните реакции към други токсини и алергени, поява на обриви, сухота, пърхот, дразнене на очите и още много.

Парфюм

Терминът “парфюм” като козметична съставка обикновено представлява сложна смес от десетки химикали. Около 3000 са приблизителния им брой, който може да се използват за ароматизиране. Почти няма козметичен продукт, които да не съдържа някаква комбинация от изкуствени аромати. Голяма част от ароматизиращите съставки са алергени, могат да доведат до астма или мигрена. Анкета сред астматици установява, че продукти, съдържащи изкуствени парфюми, като одеколони и парфюми водят до пристъпи при всеки трети от четирима запитани.

Оценете тази страница