Natural Care

Тайната в пастите за зъби

 

Колко често си миете зъбите? Най-вероятно един или два пъти на ден. А колко често се замисляте за това какво има в пастата за зъби, която ползвате ден след ден, месец след месец?

След като ви информираме в тази статия за вредата от флуора със сигурност, заставайки в магазина пред щанда за пасти за зъби, ще започнете да обръщате паста след паста и да четете състава им.

Какво е флуор и флуорид? Флуоридът е йон на флуора. Той е газ, съществуващ по-често във вид на съединения с други вещества, като например калциев флуорид и натриев флуорид. Също така е и природен елемент, който присъства в състава на земната кора. Поради това е естествено, че една малка доза флуорид (много по-малко от 1 милионна част) се съдържа в природните води. Въпреки факта, че флуоридът е природен елемент, той е токсичен за хората много повече от оловото. Инжекция с 2-5 грама натриев флуорид (стандартен компонент в пастата за зъби) е опасна за живота доза. Пастата за зъби с флуорид съдържа много по-висока концентрация от него в сравнение със съдържанието му в околната среда.

Смята се, че флуоридът е токсичен за бактериите, за съжаление е толкова отровен, че при използването му се тровят не само бактериите, но също и другите клетки. Флуорът може да доведе до сериозни здравословни проблеми, дори когато се използва в малки дози, които се съдържат в пастата за зъби или флуорираната вода. Един от най-сериозните е флуороза – хронична интоксикация на зъбите и на скелета. Флуоридът изпит с водата или от зъбната паста, бързо се поема от човешкия организъм и и се концентрира предимно в местата на натрупване на калция, тоест в костите и зъбите. Даже само 20-30 мг флуор дневно нарушава обмена на калция и в резултат  костите стават крехки и чупливи.

По-голямата част от тази информация е оповестена едва през последните 10 години, преди това е била строго засекретена.
В тази история са замесени много пари и политика. Създаването на мита за полезността на флуорида е описан в книгата “Флуорът – голяма заблуда”, публикувана от известния журналист и продуцент на Би Би Си Кристофър Брайсън, която е базирана на 10-годишно проучване на фактите и слухове по този въпрос. В тази книга Брайсън описва най-значимите личности и академични институции, които играят голяма роля в това флуоридите да се използват за профилактика на стоматологичните заболявания в САЩ и по целия свят.

Какво можем да направим?

Не е трудно да се досетим, че пастите за зъби, които са най-широко рекламирани, имат най-голямо съдържание на флуор. Какво да се прави? Най-простия отговор е, че даже при най-малко подозреие, че флуоридите са вредни, не трябва да се използват.

Можете да се вслушате в съветите на стоматолозите за безфлуорна профилактика на кариеса. Колкото по-малко захар се съдържа в храната, която ядем, толкова по-малко  време тя ще остава в устата и толкова по-малки ще  са количествата киселина, която изработват бактериите.По-добре е да се използва не бяла захар, а фруктоза. Избягвайте и генетически модифицирания подсладител аспартам. Той е по-вреден и от захарта. След приемане на богата на захар храна, почистете зъбите си с четка и конец или изплакнете устата.

При избора на паста търсете онези, които не съдържат флуор, захар, парабени, изкуствени аромати и изкуствени оцветители. Нашите предложение са:

Оценете тази страница

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed