Грижа за косата

Тест: Разбери какъв е твоя тип коса

Нищо не добавя повече красота и чар от здравата и добре подхранена коса, но знаем ли добре какъв е нейния тип и от какво се нуждае? Подготвихме ви кратък тест, с който лесно ще разберете своя тип коса и как да се грижите правилно за нея. Ако не знаем нашия тип коса, ще действаме на сляпо, което повярвайте ни води до много повече проблеми за решаване. Нека да започваме: 

  1. Колко често се налага да миете косата си?

a) На всеки 2-3 дни
b) Ежедневно или след 1 ден
c) Един път в седмицата
d) На всеки 2-4 дни

      2. Каква е кожата на главата ви и корените на косата ви след измиване?

a) След измиване изглеждат добре, но няколко дни след това се омазняват
b) След измиване изглеждат добре, но на първия ден вечерта или на втория ден сутринта отново се омазняват
c) След измиване са сухи или нормални, 3 – 4 дни изглеждат добре и към 6 – 7 ден се омазняват
d) След измиване изглеждат добре, 2 – 3 дни след това се омазняват

  3. Какъв е видът на връхчетата на косата ви?

a) Нормални или леко сухи, може да са леко хвърчащи или накъсани
 b) Не са накъсани или почти не са накъсани
c) Сухи и накъсани, може да има много разцепени или цъфтящи краища
d) Сухи, цъфтящи краища

  4. Има ли блясък косата ви?

a) След измиване запазва своя блясък, но 2 – 3 дни след това се появява мазно лъщене в корените
b) Има блясък след измиване, но към края на първия ден или сутринта на следващия ден се появява мазно лъщене в корените
c) Има лек блясък след измиване, който бързо изчезва
d) След измиване косата има блясък в корените, и по-слаб по краищата. След 3 – 4 дни се появява мазно лъщене в корените и липса на блясък по дължината на косата

      5. Какъв е обемът на косата ви?

a) Нормален
b) Само след измиване или изобщо няма
c) По-обемна и хвърчаща от нормалното
d) Почти без обем в корените

      6. Наелектризира ли се косата ви?

a) Понякога
b) Много рядко
c) Често
d) Може да се наелектризират краищата

     7. Поддава ли се косата ви при оформяне без стилизанти?

a) Добре се поддава на оформяне
b) Поддава се на оформяне, но то не издържа дълго време
c) Не се поддава добре на оформяне 
d) Поддава се на оформяне основно в корените

Имате най-много отговори a) 

Нормална коса

Ако косата Ви в продължение на 3 – 4 дни след измиване запазва своя блясък и еластичност – то вие сте щастливка и притежавате нормален тип коса. Този тип коса е лесен за разресване както във влажно, така и в сухо състояние, освен това почти не цъфти и не се накъсва. При нормалната коса прическата запазва формата си за дълго, а кожата на главата е чиста, без пърхот, дразнене и сърбежи. Обикновено тя се асоциира със здравата коса. Достатъчно е да се поддържа с подходящ шампоан, балсам или маска. Разбира се, можете да се доверите и на витамините и съставките, които са важни за поддържане на здравето на косата.

За да подържате косата си и да се радвате на нейния безупречен вид ние от Verde Mi Vida ви препоръчваме да й отделяте нужното внимание. Колкото по-добре се грижите за нея, толкова по-дълго ще се радвате на прекрасното й състояние.  Важно е да използвате шампоан, съобразен с нуждите на косата. Например шампоан за суха коса ще има възстановяващо липидния слой действие, което значи, че ще доставя масла на коса, на която липсва себум. При нормална коса обаче, резултатът може да е омазняване на косата. Съответно, шампоан за мазна коса ще абсорбира и дори намали секрецията на себум, което ще изсуши нормалната коса. Дори вашата коса да спада в типа нормална е добре да обръщате внимание на нейните специфични нужди и състояния, за да й дадете най-нужното и да запазите прекрасното й състояние.

Нашата тайна е грижата за косата в корените й. Това е вълшебен трик, защото ключа към здравата коса е „щастливият“ скалп. Можете да допълните обичайните продукти,  които използвате с  Детокс и ексфолиращ шампоан BIOBAZA. Чрез своя ексфолиращ ефект ще отстрани замърсяванията и натрупванията от козметични продукти и ще позволи на косата да диша като ви остави чувство на свежест и лекота. Използвайте тази терапия веднъж на 7/10 дни и ще започнете да забелязвате разликите. 

А за да подпомогнете растежа на косата и да виждате все по малко коса по четката или гребена – можете да комбинирате с шампоан против косопад. В сериата на Biobaza Hair Repair ще откриете патентованата активна съставка Redensyl®, която стимулира космените фоликули и подпомага растежа на красива, дълга и силна коса.

Имате най-много отговори b)

Мазна коса

Този тип коса съдържа прекалено много себум. Мазната коса е еластична, абсорбира по-малко вода от нормалната коса и има характерен мазен блясък. Кожата на главата е покрита със слой мастен себум, има специфична лъскавина и се характеризира с разширени пори. Мазната коса изглежда добре ден или два след измиването, след което кичурите започват да се спластяват, а косата придобива мръсен и рошав вид. Косата се омазнява в резултат на повишената активност на мастните жлези на кожата на главата. 

Правилната грижа, както за самата коса, така и за скалпа ще регулират и балансират омазняването. Изключително важно е да знаете, че прекалено честото миене влошава състоянието й.  Рецептата “ще си мия косата всеки ден и тя ще е прекрасна” е едно от най-пагубните неща, които можете да си причините. Ежедневното миене на мазната коса почти винаги води до прекомерното отделяне на себум и още повече омазняване. Използването на неподходящи продукти за вашия тип коса може да я утежни в корените и да ви доведе до измамното заключение, че скалпът ви е мазен, а същевременно краищата на косата започват да се изсушават и да губят жизненост.  Разбирайки тези състояния на косата, ние от Verde Mi Vida съчетахме силата на природните съставки, съдържащи се в двата най-подходящи шампоана Biobza и създадохме комплекта Hair Care.

Възстановяващият шампоан с коприва Biobaza се грижи за косата като намалява омазняването в корените, но същесвременно съдържа натурални масла от лавадула и лавър, които запазват блясъка по цялата дължина. Подхранва косъма в дълбочина и възстановява обема, блясъка и мекотата на косата. Съчетанието с Детокс и ексфолиращият шампоан Biobaza почиства както косата в корена, така и самия скалп. Този шампоан действа като терапия за косата и можете да го използвате през 7-10 дни.  По този начин ще й помогнете да се радва на здравина на косъма и доброто състояние на скалпа. Съдържа зелен чай, морска сол, арганово масло, розмарин, мента, пшеничен зародиш и масло от гроздови семки. Шампоанът спомага за по-доброто почистване на скалпа, като премахва мъртвите клетки от него и отпушва порите, благодарение на ситните си и нежни частици.

Тази комбинация ще ви помогне да се справите с мазната коса и да се радвате на блясък, обем и чистота без да миете косата си ежедневно или да използвате сухи шампоани. 

Имате най-много отговори c)

Суха коса

Сухата коса е по-податлива на вредните атмосферни влияния и на агресивни козметични средства и процедури, защото тя е по-тънка и чувствителна. Тъй като се характеризира с понижена мастна секреция, след измиване тя бързо губи своя блясък и еластичност, краищата й лесно се заплитат и накъсват и цъфтят. Косата трудно се поддава на оформяне и стилизиране. Твърде възможна е появата на сух пърхот и раздразнение на скалпа.

При сухите коси най-горният слой на косъма е повреден и не успява да изпълнява важните си функции, които разпределят равномерно себума по косъма и го защитават от външните влияния и заради което косата става незащитена, хвърчаща и дехидратирана. Препоръчително за този тип коса е правилната грижа и употреба на неагресивен, овлажняващ шампоан, който да възстанови жизнеността и блясъка й. Не мийте косата толкова често. Прекалено честото миене отмива естествените масла от скалпа и прави косата суха. Затова разредете измиването на косата по възможност. Също така преминете към по-меки шампоани.

Внимавайте с термичната обработка на косата – сешоарите и пресите допълнително изсухават и накъсват косата. Ако имате възможност е добре да сведете употребата им до минимум. В случаите, когато ги използвате винаги нанасяйте козметика за термозащита. Когато сушите косата си регулирате топлината на въздуха и използвайте функция с по-хладен въздух. Ако имате суха коса, избягвайте да я държите твърде дълбо време вързана, особено в случай, че предпочитате стегнатите конски опашки. Когато сухата коса е изпъната, тя се накъсва по-лесно и така се увреждат изцяло вида и здравето й. Ако косата ви е заплетена, никога не използвайте четка. Най-добрият начин да разплетете косата е като използвате рядък гребен, за предпочитане от дърво. Ако пък косата е много заплетена, задължително помислете за продукт, който да ви помогне при сресването. В противен случай рискувате да изпитате много болка, нерви и да увредите косата.

И последно, но не по значение – винаги търсете козметика за суха коса, чиято формула е създадена за нейните специфични нужди. Доверявайте се на натурални съставки като например кокос, зехтин, авокадо, алое вера, макадамия или мед. За грижата за сухия тип коса ние от Verde Mi Vida ви препоръчваме Шампоана за суха и увредена коса BIOBAZA, защото подхранва косъма по цялата му дължина и да се бори със сухотата и накъсването. Задържа влагата от корена до върха, възстановява косата, бори се с накъсаните и цъфтящи краища. Благодарение на свойствата на кокосовото масло, то може да се превърне в ефикасен начин за хидратиране и съживяване на косата и скалпа ви, възстановявайки блясъка и силата й. Кокосовото масло предотвратява загубата на протеини, водеща до увреждане на структората на косъма. Шампоанът е изключително подходящ за светли и изтощени коси, тъй като те имат най-голяма нужда от дълбока хидратация и ефикасна защита. Лайката в него ще подсили и укрепи корените на косата ви и ще й придаде обем и блясък. Отдавна е известна и способността на това нежно цветче да поддържа и подсилва цвета на естествено русата или изрусената коса. 

Имате най-много отговори d) 

Смесен тип коса

Характерното за този тип коса са мазните корени и сухи краища, които често са цъфтящи и накъсани. Косъмът не се подхранва и омазнява правилно по цялата си дължина и затова корените на косата страдат от прекомерно омазняване, докато краищата остават сухи и изтощени. Честото сушене, редовното боядисване, стилизиращите процедури като къдрене и изправяне й влияят допълнително и могат да я увредят още повече.

Препоръчително при такава коса е измиването на 2-3 дни с подбрани продукти, които да действат по цялата дължина на косата. При нанасянето на шампоан нека то е само в корените, които имат нужда от пълноценно почистване и отстраняване на натрупания себум. За маските и балсамите за коса правилото е точно обратното – нанасяйте само в краищата, тъй като нанесени в корените този тип продукти ще я утежнят и омазнят допълнително. Трик, който можете да използвате е 30 минути преди измиването на косата да нанесете масло в краищата, което ще действа като терапия и ще съживи косата. Маслата от кокос, бадем, рицин и жожоба са много подходящи. По този начин ще подхраните косъма в сухата му част, а след измиване 

Ако искате да се справите с омазняването на косата, но в същото време да подхраните краищата й, бихме ви препоръчали  Възстановяващият шампоан BIOBAZA. Намалява омазняването в корените, като същевременно подхранва косата с натурални масла в дълбочина и прави косата обемна, лъскава и мека. С негова помощ ще удължите периодите на измиване на косата и ще се радвате по-дълго на чистотата и безупречния й вид, краищата й ще бъдат подранени, благодарение на маслата от лавандула, лавър и пшеничен зародиш. 

Оценете тази страница

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed