Natural Care

Защо според дерматолози трябва да избягваме горещите душове?

Горещият душ спада към простичките ни удоволствия в ежедневието. След студен ден навън, няма нищо по-добро като усещане от това да оставите най-горещата вода, която кожата ви може да понесе да загрее цялото ви тяло. Сега си представете особено колко е приятно това удоволствие след тежка тренировка, независимо от времето навън…

И ето че идва думичката „НО“, която честичко е способна да преобърне дори и най-заклетите ни вярвания и убеждения. Колкото и фантастично да е чувството, което ви обзема при горещия душ, толкова голяма вреда може да доведе що се отнася до здравето на вашата кожа.

Всяко състояние на кожата, което се характеризира с нарушена кожна бариера или по-просто казано – кожа, която е чувствителна и е ниско толерантна към външни влияния, може силно да се влоши при вземане на горещ душ. Той отстранява кожния себум, както и здравословните мазнини и масла, които са необходими на кожата. Това заявява сертифицирания дерматолог от Ню Йорк, Шари Марчбейн.

Знаете как пръстите на ръцете ви се набръчкват, когато прекарате известно време в гореща вода. Това е категоричен знак, че влагата буквално се е изпарила от кожата ви.

Тук е добре да отбележим, че НЕ само хората с по-чувствителна кожа трябва да избягват горещите душове. Дългото време, прекарано под гореща вода може да има отрицателен ефект и върху здравата кожа, както и върху косата.

Кои състояния на кожата могат да се влошат вследствие на горещия душ?

Дерматолози споделят, че много екземи се влошават от продължителни горещи бани, но екземата известна още като атопичен дерматит не е единственото, което може да се изостри. Псориазисът, акнето, розацеята и прекомерно сухата кожа не се влияят положително. Те също са категоризирани с нарушена бариерна функция на кожата.

Може ли горещия душ да навреди на здрава кожа?

Дори и да не страдате от суха кожа или някакво друго състояние, което нарушава нейните функции, горещия душ не е благоприятен за вас. Прекомерното излагане под топла вода премахва добрите масла, които кожата възпроизвежда. Горещите душове са „чудесн“ начин, по който от човек със здрава кожа, да се превърнете в човек, който страда от суха кожа, особено през по-студените и сухи месеци. В този период сте по-податливи включително и на сърбежи, тъй като нивата на влажност на въздуха значително спадат, а горещината от водата и уредите за отопление извличат влагата от кожата ви.

Какво можем да кажем за косата?

Въпреки че няма доказателство, че изплакването на косата със студена вода ще я направи по-блестяща, това не означава, че трябва да я заливате с гореща вода. Подобно на кожата на лицето и тялото, горещата вода ще отстрани етеричните масла от скалпа, което води до възпаление и възпрепятства растежа на косата. Кожата на скалпа не е единственото нещо, за който трябва да се тревожите. Прекалено горещият душ може директно да повлияе негативно на самата коса, като попречи на шампоана и балсама да се изплакнат напълно.

Има ли ползи горещия душ?

Както ледения душ може да бъде полезен за възстановяване, така горещия душ определено има релаксиращо действие, но от гледна точка за здравето на кожата няма никакви ползи.

Каква е идеалната температура за душ?

Ако искате да поддържате кожата си здрава и хидратирана, то хладкия душ е пътят към тази цел. Можете също така да използвате нежни почистващи продукти, без сапун и агресивни съставки за да осигурите допълнителна защита на кожата си.

Можете да се запознаете с натуралните душ гелове BIOBAZA. Благодарение на състава с 96% натурален произход и богатството на ценни етерични масла и минерали от морска сол те измиват нежно кожата и я подхранват.

Ако все пак държите на горещ душ, направете го но за не по-дълго време от 5 мин. и в случай на запотяване на огледалата, понижете температурата на водата.

 

Научете повече информация шампоан за растеж на косата

Душ гел Flower Romance с роза, божур и шипка BIOBAZA

Душ гел Purple Freshness с лавандула и лимон – BIOBAZA

Душ гел Botanic Garden със средиземноморси билки BIOBAZA

Оценете тази страница

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed