Natural Care

Защо кожата ни се нуждае от Сквалан

Може да сте се натъкнали на думата “сквалан”, докато сте преглеждали списъка със съставки на новия си крем за лице…  Или пък за първи път чувате за нея и се питате какво представлява.

Една не толкова често срещана съставка в козметиката, която бързо се превръща в модерна иновация е СКВАЛЕНА.  Събрахме за вас всичко, което трябва да знаете за тази мистериозна съставка и силата й в грижа за кожата.

Какво представлява Скваленът и защо кожата се нуждае от него.

Скваленът е липид, произведен естествено от вашите собствени кожни клетки. За съжаление количеството сквален, което тялото ви произвежда, намалява с възрастта. Принципът е същия както с производството на колаген или пък хиалуронова киселина. 

Всъщност около 12% от повърхността на кожата ни е направена от сквален при раждането, но между 20 и 30 години производството му започва бързо да намалява и това е причината, поради която локалното приложение е толкова важно. 

Сигурно се питате от какво се извлича и има ли място тя в натуралната козметика.

Скваленът естествено се намира във високи концентрации в черния дроб на дълбоководни акули. В миналото основно е извличан по този начин. Ако сте любител на животните, не изпадайте в паника. Поради очевидни екологични и етични проблеми, много козметични компании се отклоняват от използването на сквален, извлечен от акули в своите продукти. В днешно време натуралната козметиката, съдържаща сквален го извлича основно от маслини, оризови трици, захарна тръстика или пшеница.

Сквален или Сквалан… Грешка в изписването или съществена разлика?

Скваленът (с „е“)  е твърде нестабилен, за да се използва в продукти за грижа за кожата. Когато бъде изложен на кислород, той може да граняса и да се развали бързо.
Преди да може да се използва в продукти за грижа за кожата, скваленът трябва да бъде хидрогениран до сквалан (с „а”), който е стабилна форма на молекулата. Хидрогенирането е процесът на превръщане на сквален от ненаситено масло в наситено масло (сквалан). Хидрогенирането прави маслото по-щадящо за кожата и спомага за увеличаване на срока му на годност.

Какви са предимствата и ефектите на сквалана върху кожата и защо той е новата съставка в кремовете за лице от серията Biobaza Beauty

Идваме и до най-важната и за нас лично любимата част от тази статия, а именно защо скваленът е нещото, от което кожата ни се нуждае. Какви са неговите ползи и защо е важно да намерим начин да го включим в ежедневната си разкрасителна рутина. 

Скваланът балансира производството на себум, осигурявайки достатъчно влага, за да поддържа кожата чиста и здрава. Въпреки че е с маслена структура, той е лек и некомедогенен, което означава, че няма да запуши порите ви. Той прониква в тях и подобрява кожата на клетъчно ниво, но не се чувства тежък върху кожата.

Помага за предотвратяване на вредите нанесени от слънцето, които имат ефект върху преждевременно стареене на кожата. Скваланът се бори с увреждащите кожата свободни радикали, които допринасят за признаците на стареене. Той служи като овлажнител, който повишава хидратацията на кожата. Освен това е има противовъзпалително действие, което може да облекчи състоянията на кожата като псориазис или екзема.

Не на последно място скваланът спомага за засилване на кръвообращението, което насърчава образуването на колаген за по-стегната и по-плътна кожа!

Ако можем да обобщим всичко казано досега, то скваланът е “must have” съставка в козметиката за лице, защото притежава следните качества:

  • Отличен естествен хидратант, който изглажда и омекотява кожата.
  • Има структура подобна на човешкия себум и балансира производството му от кожните клетки.
  • Прониква лесно в кожата, така че е чудесен носител за други съставки.
  • Повишава еластичността.
  • Предпазва от загуба на влага.
  • Подходящ за всеки тип кожа
  • Стабилен и има дълъг срок на годност.
  • От естествен и възобновяем източник – маслини, ориз, захарна тръстика и пшеница
  • Лек и бързо попиващ.
  • Създава луксозно, копринено усещане за кожата.

Сквалан или хиалуронова киселина: коя е по-добрата съставка? Отговорът е и двете

Хиалуроновата киселина е известна с мощните си хидратиращи свойства. Тя е глътка вода, когато кожата ни е жадна, тъй като е най-известна с уникалната си способност да държи до хиляда пъти теглото си във водни молекули. За разлика от хиалуроновата киселина, скваланът не само дърпа влагата от въздуха, но и я задържа в дълбоките слоеве на кожата достатъчно дълго, за да може тялото ви да я абсорбира. Той действа като мегахидрататор, който действа като бариера, за да запази влагата, така че кожата да е хидратирана и подхранена за по-дълго време. Прониква лесно в кожата, така че е чудесен носител за други съставки.

Комбинацията от двете съставки има двоен ефект върху всички слоеве на кожата, като допринася за пълноценна и дълбока хидратация и подобряване на състоянието на кожата. В това именно се крие и причината при разработването на кремовете за лице Biobaza Beauty да се вложат и двете съставки за максимално и пълноценно хидратиране на кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed

Меню