Fit body

Проблемът, с който се борят над 85 % от жените – Целулитът!

Целулитът е заболяване на съединителната тъкан, при което се наблюдава едновременно засягане на кръвоносната и лимфната система. Научното наименование на най-големия враг на жените е гиноидна липодистрофия, което означава дистрофия на мастната тъкан. Това което повечето от нас разпознават като целулит са всъщност външните симптоми на заболяването: нагъната, портокалова кожа с множество трапчинки. Обратно на всеобщото вярване, че това не е нищо повече от непривлекателно състояние на кожата, целулитът е заболяване на съединителната тъкан. Влошеното състояние на кожата е външно проявление на по-сериозни промени, намиращи се под нея, в резултат от нарушено кръвообращение и уголемяване на мастните клетки при задържане на мазнини и токсини в тях.

Има редица причини за появата на целулит:
 • Наследствена предразположеност
 • Хормонален  дисбаланс
 • Възрастта
 • Нездравословно хранене
 • Недостатъчен прием на вода
 • Наднормено тегло
 • Чести отслабвания и напълнявания
 • Заседнал начин на живот
 • Вредни навици – тютюнопушене и алкохол
 • Регулярно повтарящи се стресови ситуации
 • Замърсена околна среда
 • Носенето на много тесни дрехи, които могат да предизвикат проблеми с кръвообращението
Тук ще се опитаме нагледно да ви покажем развитието на целулита в тялото и неговите стадии.
 1. Първи стадий

При първи стадий на целулит са налице предимно циркулаторни нарушения свързани със забавяне на кръвообращението, лимфотока и натрупване на течност в подкожната тъкан. Външно кожата няма видими изменения, но при хващане на кожна гънка се наблюдава неравен релеф и трапчинки. Този стадии е най-благоприятен за предприемане на мерки за предотвратяване на по нататъшното развитие на целулит.

 

 

2. Втори стадий

При втори стадий на целулит застойните процеси и отокът в кожата се задълбочават, а с тях и натоварването върху венозната и лимфната система. Мастната тъкан се уплътнява, а по кожата започват да се образуват неравности. Неравностите и хлътванията по проблемните зони стават значително видими при стягане на мускулите или в изправено положение на тялото.

 

 

 1. Трети стадий

При трети стадий на целулит мастните натрупвания и отокът в тъканите притискат капилярите и предизвикват нарушения в кръвооросяването на кожата. Започват процеси свързани с разрастване на съединителна тъкан, които капсулират струпванията от мастни клетки, образувайки малки възелчета. Кожата изглежда неравна, бледа, често се получават кръвоизливи и синини, които изчезват бавно. След този стадии премахването на целулитът става изключително трудно.

 

 

 1. Четвърти стадий

При четвърти стадий на целулит се задълбочават процесите от третия стадий, а образуването на съединителна тъкан продължава. Малките възелчета се обединяват в отделни плътни участъци. Кожата в засегнатите зони е бледа, хладна с нездрав вид. Целулитът е силно изразен по всички засегнати части от тялото, а при захващането на кожата той е твърд и уплътнен. При притискането му често се усеща болезненост.

 

 

В зависимост от стадия на целулит, в който си намира вашето тяло е добре да съчетаете повече методи за борба с него. Важно е да се комбинира правилно хранене със спорт, терапии и антицелулитни кремове.

Избягвайте храни, който водят до образуването на целулит. На първо място това е солта, която води до задържането на вода в организма, следват газираните напитки, алкохола и продукти с високо съдържание на консерванти. В тази група влизат и изделията от бяло брашно, пържени храни и продукти с подсладители.

Препоръчително е антицелулитната диета да включва много плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, риба, пилешко, яйца, нискомаслено сирене, сурови ядки и др.

Задължително е присъствието на големи количества вода ежедневно! Трябва да пиете най-малко по два литра на ден, по този начин организма ви изхвърля повече токсини, метаблозма се забързва, а мазнините се горят по-лесно.

Спорта е ключов помощник в борбата с целулита! Препоръчително е интензивно кардио поне 30 тина минути дневно.  Подходящи са фитнес, плуване, бягане, каране на велосипед и всички активности, които включват натоварване върху засегнатите области дупе и бедра.

И не на последно място масажите и антицелулитните кремове. При прилагането на подобни средства върху кожата, като антицелулитни кремове и гелове, тя възвръща обичайния си тонус, ускорява обмяната на веществата, което позволява на клетките да изпълняват своите функции по най-добрия възможен начин. Кремовете за вталяване съдържат специално подбрани активни вещества. Но не е достатъчно, за да ги нанесете просто върху епидермиса и да очаквате незабавен и видим ефект. При използването им засегнатите зони трябва активно да се масажират.

 

Оценете тази страница

1 коментар. Leave new

 • Йовка йозова Балджииска
  20/10/2020 12:01

  Искам да ослабна да мога да си подобра здравето защото то е наи важното

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed